May 30, 2015

DOWN THE MEMORY LANE

Assalamualaikum.

This cultured drink and me goes waayyy back when I was in primary school. Remember when our class teacher would distributes order forms and collects money the day before lori vitagen datang?

I see other kids would buy their drinks in cartons and ordered to a sum of puluhan ringgit just for this drinks. I, on the other hand, would just buy 2-3 bottles because itu je yang mampu.

Dah la semua flavours kau suka, punya la susah nak decide flavours mana yang nak beli sebab duit limited. Korek duit tabung, cari duit bawah karpet ke, semata-mata nak beli vitagen. Padahal baru berapa ringgit je.

Tapi masa sekolah, mana ada duit pun. Harap duit belanja sekolah, dah habis masa rehat beli nugget dengan fries! Lepas tu kalau ada lebih berapa posen lagi, boleh la pergi 'bookshop' sekolah, beli 'rubber' bentuk buah ada bau wangi tu kakaka!

Konsep menabung aku masa zaman kecik-kecik dulu is, simpan few ringgit for some time, lepas tu repeat pergi bookshop untuk beli benda yang in masa tu. Naluri kanak-kanak, pantang tengok aunty bookshop jual benda comel, kau mesti nak beli punya. Last-last hilang jugak benda tu. Sama ada kena curi dengan classmate pencopet ataupun kau missplace mana-mana then biar je hilang. Nanti beli lagi. Hihi.

Our parents would (almost) never give us money for things we don't really need. Lagipun kami bukan orang senang nak splurge money on everything people sell. And actually masa kecik, abah is very the garang so I'm quite afraid of him lagi-lagi kalau nak mintak duit setakat nak beli vitagen. 😝

Lepas dididik dengan cara hidup bersederhana dalam perbelanjaan duit, aku still apply habit tu sampai sekarang. My sisters even labeled me as a cheapskate. Sebab aku tak pakai barang branded macam diorang. Aku pakai barang unbranded within my budget or lagi bagus kalau murah dari planned budget.

I look for cheap yet it must have high durability and practical. Legit la kan. Untung Paan dapat bini macam aku (boleh gitu?). Aku mana pernah mintak dia belikan barang branded. Bukan sebab tak berminat. Tapi sebab tak reti pun benda-benda gini huahua. Kampung sangaaat haku ni tau. 😪

Point is, bila kita dididik dengan cara hidup bersederhana bab-bab duit ni dari kecik, bila dah besar dan mampu dapat apa kita nak, kita akan ingat balik, without the things we want, we grew up just fine. Only strive for the things we need. And we'd be thankful for all the rezeki.

Kau akan rasa cukup, bila kau kurangkan nak itu.