Aug 7, 2013

A SELF REMINDER

Assalamualaikum.

Kenapa kita merungut bila kita tinggal jauh dari mak ayah kita sedangkan orang lain dah tak punya mak ayah lagi?

Kenapa kita merungut tak dapat jumpa suami/isteri untuk sehari sedangkan orang lain tak punya langsung orang yang sayang diorang.

Kenapa kita merungut tak dapat makan favourite food kita sedangkan ada orang yang tak dapat makan langsung for few days.

Kenapa kita merungut malas kerja sedangkan orang lain berlumba-lumba cari kerja untuk bantu family diorang.

Kenapa kita bazir duit beli benda tak penting sedangkan orang lain tak punya wang untuk beli barang keperluan pun.

Kenapa kita tak pernah bersyukur walaupun kita ada semua yang kita nak sedangkan orang lain dah bersyukur walau hidup serba kekurangan.

Ya Allah Ya Tuhanku, aku bersyukur padaMu atas setiap satu nikmatMu. Jauhkanlah aku dari sifat tamak dan tak bersyukur. Berkatilah semua rezeki yang aku terima dariMu Ya Allah.