Mar 29, 2017

MY PREGNANCY JOURNEY : PART IV

THE DAY, 22/2/17 (RABU)

6.30AM
I was scheduled to be in the OT at 9am so I was told to come at 7am untuk diorang prep aku. Admit ward and bius semualah. Jejak je maternity ward, terus disambut meriah oleh nurses kat sana haha. Pakai hospital gown, baring, pasang CTG, pasang drip, pakar bius datang merisik khabar bla bla bla...

9.00AM
Tetiba nurse cakap turn awak lambat sikit tau sebab ada emergency czer pulak. Okay la takpe, kita ni elective jerrr. Selamatkanlah nyawa mak and baby tu dulu sementara aku tenangkan hati sendiri ni. Sempat lagi selfie dengan Paan hihi.

9.15AM
Ingatkan lama la kena tunggu, siap ada hati nak lelapkan mata, tiba tiba datang segerombolan nurse bawak katil nak tolak pergi OT. Ya Allah automatik menggigil badan. Paan pun aku tak sempat salam cium tangan laga pipi sebab dah takut sangat dah.

9.20AM
Masuk OT, doctor cucuk bius, pasang tiub untuk urine, lepas tu dorang panggil Paan suruh masuk duduk sebelah bini dia ni. Paan usap kepala aku, dia relax je. Jangan tak tau, laki aku ni excited lebih sebab dapat tengok c-sect secara live, langsung tak takut darah. Siap tanya nak ambik gambar tak. Kau ghaseee?? 😡

Aku geleng-geleng je sambil menggigil. Actually aku involuntarily menggigil time ni sebab tu kesan bius. Dalam hati aku dah relax dah sebab yang aku takut sebenarnya proses nak cucuk bius je haha. Gile ko cucuk kat celah tulang belakang. Ngilu gila aku imagine. Memang hancur lengan nurse yang pinjamkan lengan dia untuk aku grip masa tu. Entah berapa kali aku say sorry kat nurse tu. Dia cakap sokey sokey kuikui.

Proses potong 7 lapis perut berlemak tepu ni, aku tak kisah pun sebab aku tau memang takkan rasa apa dah. I was peeking at the reflection dekat lampu atas tu, memang nampak la selapis selapis dorang hiris. Tapi aku mengantuk macam kena bius full, padahal half body je. So aku tutup je mata layan ngantuk tu.

9.50AM
Then I heard the pakar bius cakap "Okay ready ye, kita nak sampai dah". Means nak sampai last layer before dorang keluarkan baby la. Baru la maknye bukak mata. Dorang tolak perut dari atas, then suruh tengok kanan, tadaaa! Keluaq dah seketul bayi tu yang kami dah letak nama, Nuh bin Mohamed Farhan Fariz tepat jam 9.56am. Paan dah happy happy dah. Aku pun sempat la senyum 3 saat kat baby lepas tu layan ngantuk. Zzz...

Next, proses jahit balik apa yang doctor hiris. Lambatnya rasa masa berjalan time tu. Tapi guess what, dari mula bius sampai baby keluar sebenarnya  30 minit je rupanya. Dah kenapa aku rasa macam 2 jam aku terbaring?? Every few minutes aku intai lampu atas tu, nak tengok dah siap jahit ke belum. Asal tengok je, merah lagi. Means belum habis jahit alahai lambatnyeee terasa.

10.20AM
Finally bila dah siap jahit, dorang monitor dulu for about 30 minutes. Lepas confirm semua stabil, dorang hantar balik pergi ward. Paan and my in laws was waiting there but baby belum kena hantar sebab doctor baby nak monitor dulu. My in laws then pergi airport to fetch my parents. Since anak dorang ni dah ada date nak bersalin, terus dorang booking tiket flight datang Sabah. Nak jumpa baby fresh from the oven katenyeee.

12.00PM
Around tengah hari, nurse datang hantar baby. Tapi maknye mamai tak hilang lagi. Dengan sakit kepala effect biusnye, dengan pinggang ke bawah semua still tak boleh bergerak sebab bius belum hilang, memang mata je bergerak tengok anak. Paan je sempat dukung anak sebab nak azankan. Terharu la masa tu, macam tak percaya we finally sampai moment azankan anak. 😢

1.30PM
Then nurse datang ambik balik baby sebab nak bagi susu, sebab maknye separa lumpuh kejap, tak boleh duduk pun lagi sebab urine tube belum bukak. Makanya, memang tak breastfeed langsung the first day. Sorry anak, belum rezeki kita. 😔

4.00PM
The grand dads and grand mas sampai ward. Paan gi mintak baby balik dekat nurse. Masa dorang hantar, memang kemain excited la jumpa cucu. Fyi, Nuh ialah cucu kedua for my parents and cucu first dalam family Paan. ✌

24/2/2017 (JUMAAT)
Rabu admit ward, Jumaat dah boleh balik. So the real journey starts bila dah balik rumah. Yelah, dah takde nurse nak tolong bawak pergi nursery jagakan baby kau. Kau dengan laki kau jela terkontang kanting sendiri jaga baby haha. Panik gila dalam 2 3 hari. Tidur jangan cakap ah, macam tak kenal dah apa maksud tidur tu.

So far so good, Alhamdulillah. Masih dalam proses kenal anak, nak adapt dengan perubahan hidup, perubahan waktu tidur mostly ahaha.

Terima kasih Ya Allah for this precious little one. Thank you semua yang membantu dari awal pregnant sampai la Nuh keluar tengok dunia. Hanya Allah boleh balas good deeds korang.

Doakan mak bapak Nuh diberi kekuatan and kecekalan untuk jaga Nuh dengan baik. Doakan Nuh membesar dengan sihat sempurna, jadi anak yang soleh. Aminnn... ❤

P/s: Gambar anak, mak dia spam dalam Instagram je. Boleh follow kalau nak tengok anak lol sempat promote!

Mar 26, 2017

MY PREGNANCY JOURNEY : PART III

THIRD TRIMESTER

Next check up was around 27 weeks kot. Bad news sebab doctor cakap baby breech balik. Sebab baby kecik lagi so still ada space for him to pusing pusing. Masa tu relax lagi sebab doctor bagi chance sampai 30 weeks plus pun baby boleh pusing balik to the correct position. Legaaa..

Went for check up lagi at 32 weeks. Baby breech lagi! Okay time ni mak panik nokz. Doctor cakap ada masa lagi baby nak pusing. Ah tak mau percaya! Mati-mati tak mau kena c-sect. Tanya kawan-kawan macam mana nak pusing baby breech. Dorang suggest sujud lama-lama masa solat, letak bantal kat bontot kasi tinggi masa baring and macam macam lagi la.

Time ni, doctor kat klinik dah suruh survey hospital untuk bersalin. We already had one in mind sebab memang dah survey. Since kami pilih hospital private, kena la pergi buat at least one mandatory routine check up dengan specialist kat hospital tu.

And so kami pergi dengan tak fikir apa apa. Ingatkan macam check up kat klinik sebelum ni. We went to the hospital masa 36 weeks pregnant. Specialist cakap, baby dalam position extended breech. It's quite impossible untuk baby pusing naturally sebab the position he's in actually halang the baby untuk pusing even if the baby wants to. Ah sudahhh!

So doctor bagi 2 pilihan, yang aku rasa macam actually doctor tak bagi pilihan pun. One is to undergo c-sect obviously. And the other one is to do ECV at 37 weeks and above (Google la kalau tak tau, malas nak explain hihi).

Sebab apa aku cakap macam takde pilihan? Sebab doctor cakap kalau buat ECV pun, banyak risiko including baby terbelit tali pusat sendiri during procedure. And percentage untuk procedure ni berjaya on extended breech babies are extremely low especially bila libatkan spine injury on the baby. He asked us to go back and decide nak ECV dulu, or direct je c-sect. Aku rasa doctor nak psiko je ni, padahal dia dah decide nak c-sect aku kot haha! But the effect on baby tu memang aku dah study, betul la cakap doctor tu.

Again, I told my friends who are moms about this, and of course dorang tak suggest buat ECV sebab bahayakan baby. Those friends yang aku tanya tu pun semua c-sect jugak. They helped me a lot to prepare emotionally sebab I ended up decide nak c-sect je terus since doctor pun tak galakkan ECV.

The next thing I know, we went to the doctor again and told him our decision and he asked us to pick a date bila nak c-sect. Bapaknye confident jawab next week since masa tu dah full term. Doctor cakap "Ok, next week datang kita operate terus la. Saya book OT siap-siap for you."

Tercekik air liur maknye dengar. Actually memang dah bincang dengan Paan pun nak bersalin at 38 weeks since kena c-sect, tapi macam hesitate nak bagitau doctor, takut masa tu tak ready lagi. Yelah, seumur hidup tak pernah kena operate tau tak. Ini kan pulak nak kena belah perut keluarkan bayi. Nangis weh.

Doctor macam tau je maknye ni takut, terus dia cakap "Kalau you change your mind, inform us 2 to 3 days before the date okay?". Oh terus maknye lega sikit. Tapi at the same time semangat gila nak jumpa anak ni. 💪💪💪

...to be continued...

Mar 24, 2017

MY PREGNANCY JOURNEY : PART II

SECOND TRIMESTER

My pregnancy has its ups and downs just like everyone else. Especially around mid first trimester to early second trimester.

Continuous spotting for weeks, partial placenta previa, morning sickness, lost of weight, very bad sudden nausea, back pain, leg cramps and the list goes on. And yes, retroverted uterus to begin with.

Thats why ultrasound masa 9 weeks pun tak boleh nampak apa even doctor tekan sampai kempis perut weh. Last last terpaksa la TVS baru la nampak kantung and heartbeat.

I even put myself to bed rest at home for a week as what my specialist adviced me, just to see if the spotting would stop if I am well rested. Because she said I worked to hard (and lift heavy stuff too much), that it would probably harm my baby.

And I did just what I was told, even though I feel fine. The first day of bedrest shows good result. No spotting till the moment I went to do laundry. The spotting starts and I blame myself for being too stubborn tak mau duduk diam!

The remaining days of my bedrest, I did not move from the bed (except for doing mandatory things of course). I even eat and drink on the bed.

Paan has been very helpful and understanding. He lays the table and brought food to me everyday. He would even help me put on clothes! He's always there to help me as long as our baby and me sihat.

At 22 weeks punya check up, no more placenta previa, baby is no longer in breech position and no morning sickness, just the normal back pain and leg cramps. Oh and I gained back the kilos I've lost. Cis.


...to be continued...